Obsah

Vánoční setkání před Betlémem - 1.stupeň Divadlo Víti Marčíka

Vánoce jsou křesťanským svátkem, oslavou narození Ježíše Krista.
Vánoce byly zpočátku svátky náboženské, oslavné, očekávající. Lidé si v té době byli blíže. Stavěly se jesličky, chodili koledníci, sloužila se mše. V 18. století přibylo i předávání dárků. Vánoce v té době nebyly o tom, kolik dárků a jak drahé dárky kdo dostane. Byly předně o tom, že rodina trávila vánoční čas pospolu. Zdobení stromečku ořechy, papírovými, či slaměnými ozdobami patřilo mezi slavnostní chvíle. Poté následovala příprava štědrovečerní večeře a těšení se na dárek od Ježíška. Vánocům byla přiřazována i mystika a modlení se za duše zemřelých a věštby. Vánoce zdobilo tajemno a kouzlo.
Jaké máme Vánoce dnes?
Ono staré kouzlo Vánoc se pomalu vytrácí. Je nahrazeno tlakem výrobců a prodejců. Obchodní centra na nás útočí již od listopadu, reklamy se předhání, který produkt je tím nejlepším vánočním dárkem. Místo celodenního půstu a těšení se na slavnostní večeři, která byla završením celého svátečního dne, vymýšlíme a předháníme se v tom, jaké delikatesy sníme.
Zkusme se zastavit, zkusme odejít z konzumního světa a ze světa materiálních hodnot. Radujme se z toho, že můžeme být se svou rodinou, se svými bližními. Užijme si chvil radosti a pohody.
Nikdy nevíme, zda toto nejsou poslední Vánoce, kdy se takto setkáváme. Zkusme si zachovat pravé kouzlo Vánoc.




Vytvořeno: 19. 12. 2018
Poslední aktualizace: 23. 12. 2018 16:03
Autor: Mgr. Marie Jakubcová